Maart 2017

Een oog hebben voor Sierra Leone

Enkele weken geleden hebben we een cursus  gegeven aan verpleegkundigen en helpers in beide oogklinieken in Sierra Leone, Lunsar en Kissy,  die door de FAD ondersteunt worden. Wij, oogarts Wim Klein Poelhuis en dokter Berend Schaeffner hebben uitleg gegeven over veel voorkomende oogziektes en de behandeling. Vooral werd er aandacht besteed aan eerste hulp bij oogletsels. De studenten waren zoals altijd erg leergierig en zij droegen veel bij in de discussies vanuit hun ervaringen in het veld.

Ook hebben we van gedachten gewisseld over “ethische” problemen: moet je alle mensen gewoon gratis oogoperaties aanbieden of alleen gratis voor de mensen die het niet kunnen betalen? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen? Natuurlijk konden we geen pasklare antwoorden geven op deze vragen, maar de conclusie van de studenten was wel dat “alles maar gratis geven” leidt tot afhankelijkheid. En dat terwijl we natuurlijk streven naar zelfstandigheid van de mensen. Kortom, ook voor ons docenten was het een leerzame ervaring en we zijn ervan overtuigd dat onderwijs in deze landen van het grootste belang is. Ook van de studenten hoorden we weer het bekende gezegde: “Geef iemand een vis en je voedt hem voor een dag, leer hem vissen en je voedt hem voor het leven!”

Aan het eind van de cursus maakten de studenten een toets en kregen een certificaat van de FAD.

 

 

Dokter Wim heeft de teams nog begeleid in de week daarna, om te kijken en te adviseren bij het veldwerk.

 

We maakten ook nog een reis naar een ander ziekenhuis, behoorlijk afgelegen in Masanga. De (Nederlandse) artsen daar willen ook graag starten met oogheelkundige zorg en we boden onze hulp aan.

 

We hadden nog iemand in ons FAD Team: Ben Teule uit Apeldoorn. Ben is een docent/onderwijskundige die technisch geschoold is en die zich gespecialiseerd heeft in apparaten voor oogheelkundige zorg.

In Apeldoorn is een groot vrijwilligers netwerk MEDIC, waar enthousiaste (ex-) tropenartsen en andere medewerkers apparatuur en spullen opknappen voor ziekenhuizen in ontwikkelingslanden. (http://www.medic.nl/)  Een bezielde groep mensen, die ons al veel goede spullen voor Sierra Leone geleverd hebben.

Ben is een van deze vrijwilligers en hij reisde met ons mee om de technici van de oogziekenhuizen bij te staan in het onderhoud van de gevoelige apparatuur.

 

 

Samen met de ziekenhuistechnici (Kolleh van Lunsar en Kenneth van Kissy) heeft Ben spleetlampen  en sterilisatoren gerepareerd.

 

 

Voor beide ziekenhuizen had Ben gereedschapssets mee gekregen van MEDIC met soldeerbouten, schroevendraaiers enz.

Ben zijn hulp werd erg gewaardeerd en was erg nuttig.


Ook heeft hij apparatuur gereedgemaakt in het ziekenhuis van Masanga, zodat een oogarts daar aan de slag kan.

 

 

Helaas kregen Ben en zijn maat Kolleh een redelijk ernstig ongeval op de terugweg.  In het plaatselijke ziekenhuis werden de diepe schaafwonden van Ben en Kolleh behandeld. Met bescheiden medische middelen, maar met heel veel toewijding van de verpleging en onze plaatselijke FAD medewerkers. Deze zorg en aandacht was zo intens (dat kunnen Afrikanen erg goed), dat Ben de ellende van het asfalt vergat en uiteindelijk vol lof voor zijn verzorgers naar Nederland terugkeerde. Daar heeft hij nog een lange behandeling nodig maar hij zal gelukkig volledig herstellen en hij kijkt toch terug op nuttige en plezierige periode.

Uit waardering heeft MEDIC ook nog nieuw elektrisch gereedschap (boormachine met toebehoren) geschonken aan de technici van Lunsar. Dit gaan we de volgende reis meenemen.

Enkele reacties vanuit beide oogziekenhuizen:

“I appreciate all of you Friends of African Dreams trying the Africans get the dreams. Sharing the skills and knowledge to others is the most satisfaction one can achieve and the happiness  doubles when it gets to the beneficiaries. Aiding Kissy and Lunsar eye hospitals, solving the problems concerning the lack of trained HR and repairing the instruments are most highest kindness gifts one can give.”

“Mr. Berend left his diagnostic tools to our technician Mr. Kenneth Compel which he can use for the purpose of encouraging the maintenance of the hospital’s materials . I acknowledge receipts of the tools”

“We have a good time together with Dr. Wim and Ben. Most of our equipment are controlled and Ben gave lives to the instruments, his experiences, knowledge of repairmen was strong. I liked working with such a group.”

 

2 comments to “Maart 2017”
  1. Erg leuk en goed weer eens iets over SL te horen en te vernemen dat deze reis weer succesvol was.Waren jullie, Bert en Beppie er ook bij? Hoe gaat het met de andere projecten? Ook daar ben ik heel benieuwd naar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *